Ubehandlet

En behandling er ikke alltid nødvendig, men det er verd å merke seg at tre er ett levende material og vil forandre seg, både når det gjelder farge og egenskap. Lyse treslag som står inne vil gulne over tid, og ubehandlet tre som står ute vil få et sølvgrått uteseende med åra. Uv-stråling og luftforurensning sliter på ubehandlede flater. For å forhindre forandringer i treet finnes det en rekke behandlinger vi kan tilby.

Oljebehandling

En oljebehandling motvirker missfarving og forenkler vask av treet. Før behandling må treverket være rent. Deretter påføres olje som inneholder stoffer som morvirker sopp og råte. Vi anbefaler olje med fargepigmenter i. Treverket bør settes inn med olje før og etter montering, samt etter behov.

Maling

Vil tilbyr kledning som er grunnet, eller grunnet + 1 mellomstrøk. En kledning som har grunning + 1 mellomstrøk fra fabrikk kan monteres hele året, og behøver bare et toppstrøk i løpet av 12 måneder fra montering.

Vi kan også levere innvendig panel malt i den farge kunden måtte ønske.

Varmebehandling

Varmebehandlede produkter er 100 % naturlig produkter beregnet for dagens moderne trearkitektur. Under høye temperaturer på ca 200 grader, tørkes råstoffet ned mot 0% fuktighet slik at cellestrukturen i treet endres. Deretter tilføres vanndamp så trevirket holder ca 6 % fuktighet. Dette gjør treet formstabilt, og gir svært lite krymp eller kuving og bedrer motstandsdyktigheten mot fukt og råte. Kan brukes både ute og inne. På grunn av treets varierende egenskaper kan vi aldri garantere at kledningen er uten sprekk og kvisthull, men for og unngå dette anbefaler vi å behandle produktet med varsomhet, og forborre i endene.

Montering av kledning
Montering av kledning

Montering av kledning

Bildet over viser hvordan de forskjellige typene kledning skal monteres.

Tips: Ved stående kledning unngå spikring nær marg av under- og overligger. Fasade i sibirsk lerk skal skrues med varmfalvaniserte skruer. Fasade i Thermotre (varmebehandlet kledning) skal skrues med rustfrie eller syrefaste skruer.

Tips: Ved liggende kledning. For å unngå hødeforskjeller, husk å snore opp hvert sjette bordrad for å komme likt ut på hjørnet og rundt vinduer og dører. Dette gjelder alle liggende varianter av kledning.